Ga direct naar de inhoud.

Partneralimentatie

Gehuwden en geregistreerd partners zijn met elkaar een wettelijke zorgplicht aangegaan. Deze zorgplicht eindigt niet door echtscheiding. Om ervoor te  zorgen dat beide partners zoveel mogelijk de levenstandaard kunnen voortzetten van vóór oor de scheiding, kan partneralimentatie verschuldigd zijn. 

Lees meer: Partneralimentatie

Het netto besteedbaar inkomen

Het netto besteedbaar inkomen (NBI) vormt de basis bij het berekenen van zowel kinder- als partneralimentatie. Zo is het NBI gedurende het huwelijk bepalend voor de hoogte van de behoefte. Het NBI ná echtscheiding, vormt de basis voor het berekenen van de draagkracht.

Lees meer: Het netto besteedbaar inkomen

Alimentatie & de eenmanszaak

Het berekenen van alimentatie is altijd maatwerk. Indien de alimentatieplichtige een eenmanszaak voert, is het berekenen van de draagkracht echter complexer dan gebruikelijk.

Lees meer: Alimentatie & de eenmanszaak

Alimentatie en de DGA

Als een echtgenoot een onderneming drijft, dan kunnen bij het berekenen van draagkracht ten behoeve van alimentatie verschillende complicaties optreden. Een DGA kan niet volstaan met het overleggen van zijn/haar salarisstroken. Gekeken zal moeten worden of er in de BV ruimte is voor een dividenduitkering, die de draagkracht van de DGA laat stijgen boven het salaris dat hij/zij zichzelf uitkeert.

Lees meer: Alimentatie en de DGA